Azja bogata jest w fantazyjne smaki,
Bosko smacznym nęci sosem teriyaki.¹Sos na bazie sosu sojowego z dodatkiem różnych przypraw i cukru lub miodu.
Chrapkę można mieć również na curry,²Mieszanka przypraw, a także potrawa.
Danie z nim na podniebieniu robi czary.
Ekscentryczne potrawy dziwią każdego,
Fugu³Potrawa przyrządzana z ryby, której narządy płciowe i wątroba zawierają śmiertelną truciznę. Kucharz usuwając te narządy musi bardzo uważać by trucizna nie dostała się do mięsa. Żeby móc przyrządzać to danie, trzeba przejść kurs trwający wiele miesięcy i otrzymać certyfikat. wymaga kucharza bezbłędnego.
Gdy nam na talerzu sannakji⁴Danie przyrządzane z żywej ośmiornicy, której pokrojone macki zwijają się na talerzu i w brzuchu. Podczas jedzenia macka może przyssać się do ściany przełyku dzięki przyssawkom, co grozić może uduszeniem. wyląduje,
Horror będzie, jeśli się dobrze nie przeżuje.
Intensywny odór, to cecha jest duriana,⁵Wielki owoc w kolczastej skorupie o bardzo intensywnym nieprzyjemnym zapachu.
Jeść go można, gdy skorupa jest obrana.
Kopi luwak,⁶Kawa której ziarna nie są poddawane paleniu, a zamiast tego są zjadane przez małe drapieżniki cywety, przypominające koty i następnie wydalane. Później wydobywa się lekko sfermentowane ziarna z odchodów tych zwierząt. to kupę smakowych wrażeń,
Lecz nie jest on raczej napojem marzeń.
Łyk mleczka kokosowego kopniaka daje,
Ma się wtedy w brzuchu egzotyczne kraje.
Nachwalić wypada też tradycyjne natto,⁷Tradycyjna japońska potrawa ze sfermentowanych ziaren soi. Jej konsystencja jest kleista i może odpychać.
Orientalną strawę z konsystencją gumowatą.
Pałaszując balut⁸Jajko kacze lub kurze z embrionem w środku zjadane w całości po ugotowaniu. Podobno działa jak afrodyzjak. Jest to danie narodowe na Filipinach. w Laosie przypadkowo,
Rozkminka, czy to na pewno jest zdrowo.
Sushi⁹Japońska potrawa z ryżu i różnych zwykle surowych owoców morza - ryb, wodorostów, warzyw, grzybów. posmakować również się musi,
Ślinka cieknie na sam widok, który kusi.
Tofu¹⁰Twarożek ze sfermentowanej soi. Źródło białka i wielu innych przydatnych składników odżywczych. docenią sobie nie tylko wegetarianie,
Uboczny efekt, to zdrowie na zawołanie.
Wasabi¹¹Bardzo ostry chrzan japoński. wyciśnie z oczu łez całą beczkę,
Zużyć tylko trzeba niejedną chusteczkę.
Ździebko przykrywa mnie smutku wieko,
Że daleki wschód znajduje się … tak daleko.
Bosko smacznym nęci sosem teriyaki.¹Sos na bazie sosu sojowego z dodatkiem różnych przypraw i cukru lub miodu.
Chrapkę można mieć również na curry,²Mieszanka przypraw, a także potrawa.
Danie z nim na podniebieniu robi czary.
Ekscentryczne potrawy dziwią każdego,
Fugu³Potrawa przyrządzana z ryby, której narządy płciowe i wątroba zawierają śmiertelną truciznę. Kucharz usuwając te narządy musi bardzo uważać by trucizna nie dostała się do mięsa. Żeby móc przyrządzać to danie, trzeba przejść kurs trwający wiele miesięcy i otrzymać certyfikat. wymaga kucharza bezbłędnego.
Gdy nam na talerzu sannakji⁴Danie przyrządzane z żywej ośmiornicy, której pokrojone macki zwijają się na talerzu i w brzuchu. Podczas jedzenia macka może przyssać się do ściany przełyku dzięki przyssawkom, co grozić może uduszeniem. wyląduje,
Horror będzie, jeśli się dobrze nie przeżuje.
Intensywny odór, to cecha jest duriana,⁵Wielki owoc w kolczastej skorupie o bardzo intensywnym nieprzyjemnym zapachu.
Jeść go można, gdy skorupa jest obrana.
Kopi luwak,⁶Kawa której ziarna nie są poddawane paleniu, a zamiast tego są zjadane przez małe drapieżniki cywety, przypominające koty i następnie wydalane. Później wydobywa się lekko sfermentowane ziarna z odchodów tych zwierząt. to kupę smakowych wrażeń,
Lecz nie jest on raczej napojem marzeń.
Łyk mleczka kokosowego kopniaka daje,
Ma się wtedy w brzuchu egzotyczne kraje.
Nachwalić wypada też tradycyjne natto,⁷Tradycyjna japońska potrawa ze sfermentowanych ziaren soi. Jej konsystencja jest kleista i może odpychać.
Orientalną strawę z konsystencją gumowatą.
Pałaszując balut⁸Jajko kacze lub kurze z embrionem w środku zjadane w całości po ugotowaniu. Podobno działa jak afrodyzjak. Jest to danie narodowe na Filipinach. w Laosie przypadkowo,
Rozkminka, czy to na pewno jest zdrowo.
Sushi⁹Japońska potrawa z ryżu i różnych zwykle surowych owoców morza - ryb, wodorostów, warzyw, grzybów. posmakować również się musi,
Ślinka cieknie na sam widok, który kusi.
Tofu¹⁰Twarożek ze sfermentowanej soi. Źródło białka i wielu innych przydatnych składników odżywczych. docenią sobie nie tylko wegetarianie,
Uboczny efekt, to zdrowie na zawołanie.
Wasabi¹¹Bardzo ostry chrzan japoński. wyciśnie z oczu łez całą beczkę,
Zużyć tylko trzeba niejedną chusteczkę.
Ździebko przykrywa mnie smutku wieko,
Że daleki wschód znajduje się … tak daleko.
© Mirek W. / Ryż uwielbiam :) |
Bardzo kreatywny pomysł na rymowankę, aż sama nabrałam ochoty na coś z kuchni azjatyckiej! :)
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł na opisanie wrażeń. Nawet nie potrzebuję, zdjęć, a moje kubki smakowe się uaktywniły.
OdpowiedzUsuńUroczy pomysł z tym wierszem :D
OdpowiedzUsuń