25 lipca 2017

Abecadło smaków Azji

Azja bogata jest w fantazyjne smaki,
Bosko smacznym nęci sosem teriyaki.¹Sos na bazie sosu sojowego z dodatkiem różnych przypraw i cukru lub miodu.

Chrapkę można mieć również na curry,²Mieszanka przypraw, a także potrawa.
Danie z nim na podniebieniu robi czary.

Ekscentryczne potrawy dziwią każdego,
Fugu³Potrawa przyrządzana z ryby, której narządy płciowe i wątroba zawierają śmiertelną truciznę. Kucharz usuwając te narządy musi bardzo uważać by trucizna nie dostała się do mięsa. Żeby móc przyrządzać to danie, trzeba przejść kurs trwający wiele miesięcy i otrzymać certyfikat. wymaga kucharza bezbłędnego.

Gdy nam na talerzu sannakjiDanie przyrządzane z żywej ośmiornicy, której pokrojone macki zwijają się na talerzu i w brzuchu. Podczas jedzenia macka może przyssać się do ściany przełyku dzięki przyssawkom, co grozić może uduszeniem. wyląduje,
Horror będzie, jeśli się dobrze nie przeżuje.

Intensywny odór, to cecha jest duriana,Wielki owoc w kolczastej skorupie o bardzo intensywnym nieprzyjemnym zapachu.
Jeść go można, gdy skorupa jest obrana.

Kopi luwak,Kawa której ziarna nie są poddawane paleniu, a zamiast tego są zjadane przez małe drapieżniki cywety, przypominające koty i następnie wydalane. Później wydobywa się lekko sfermentowane ziarna z odchodów tych zwierząt. to kupę smakowych wrażeń,
Lecz nie jest on raczej napojem marzeń.

Łyk mleczka kokosowego kopniaka daje,
Ma się wtedy w brzuchu egzotyczne kraje.

Nachwalić wypada też tradycyjne natto,Tradycyjna japońska potrawa ze sfermentowanych ziaren soi. Jej konsystencja jest kleista i może odpychać.
Orientalną strawę z konsystencją gumowatą.

Pałaszując balutJajko kacze lub kurze z embrionem w środku zjadane w całości po ugotowaniu. Podobno działa jak afrodyzjak. Jest to danie narodowe na Filipinach. w Laosie przypadkowo,
Rozkminka, czy to na pewno jest zdrowo.

SushiJapońska potrawa z ryżu i różnych zwykle surowych owoców morza - ryb, wodorostów, warzyw, grzybów. posmakować również się musi,
Ślinka cieknie na sam widok, który kusi.

Tofu¹⁰Twarożek ze sfermentowanej soi. Źródło białka i wielu innych przydatnych składników odżywczych. docenią sobie nie tylko wegetarianie,
Uboczny efekt, to zdrowie na zawołanie.

Wasabi¹¹Bardzo ostry chrzan japoński. wyciśnie z oczu łez całą beczkę,
Zużyć tylko trzeba niejedną chusteczkę.

Ździebko przykrywa mnie smutku wieko,
Że daleki wschód znajduje się … tak daleko.

Abecadło smaków Azji - napis Azja z białego ryżu
© Mirek W. / Ryż uwielbiam :)

3 komentarze:

  1. Bardzo kreatywny pomysł na rymowankę, aż sama nabrałam ochoty na coś z kuchni azjatyckiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalny pomysł na opisanie wrażeń. Nawet nie potrzebuję, zdjęć, a moje kubki smakowe się uaktywniły.

    OdpowiedzUsuń

Proszę nie umieszczać linków reklamujących strony w polu "adres URL".